Pasztet z zielonej soczewicy z dodatkiem żurawiny ?☘??? Dzień bez mięska.
Składniki:
▪soczewica zielona, 200 g ▪ cebula, 200 g ▪ kasza jaglana, 100 g ▪ olej rzepakowy, 100 g ▪żurawina suszona, 48 g ▪sos sojowy jasny, 30 g ▪goździki, 6 g ▪majeranek, 4 g ▪liść laurowy. 2 szt. ▪łyżeczki cząber 0,5 łyżeczki ▪ziele angielskie, 2 szt. ▪sól biała, szczypta ▪pieprz, szczypta
Przygotowanie:
1. Cebule kroimy w kostkę, i wkładamy na patelnie razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz goździkami. Dusimy aż cebula zmięknie.
2. Dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z kasza jaglana, olejem, sosem sojowym solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę. 3. Dodajemy żurawinę i mieszamy delikatnie łyżka. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni . Pieczemy przez 40-45 minut.
Wartość odżywcza:????????????????
Białko: 6,6 g
Węglowodany: 25 g
Tłuszcze:10,8 g
Błonnik: 3,7 g
WW:2,5
1 porcja (70g) dostarcza 223 kcal